Dalmatië, de langgerekte kustregio in het zuiden van Kroatië, staat bekend om haar adembenemende eilanden, eeuwenoude stadjes en zonovergoten landschappen. Voor steeds meer buitenlanders – waaronder veel Nederlanders – is het niet langer alleen een vakantiebestemming, maar een plek om zich permanent te vestigen of een tweede woning aan te schaffen. Wonen in Dalmatië betekent…
De Adriatische kust van Kroatië is voor velen het summum van Zuid-Europese levenskwaliteit. Helderblauw water, zonovergoten baaien, historische stadjes en een ontspannen levensritme maken deze kustlijn tot een droomlocatie voor mensen die willen emigreren of een tweede huis zoeken. Maar is het leven aan zee werkelijk zo idyllisch als het lijkt? In dit artikel zetten…
De regio Istrië, gelegen in het noordwesten van Kroatië, trekt de laatste jaren opvallend veel buitenlandse nieuwkomers aan. Van Italianen tot Duitsers, van Zweden tot Nederlanders – velen kiezen bewust voor deze mediterrane regio om zich blijvend te vestigen. Wat maakt Istrië zo aantrekkelijk als emigratiebestemming? In dit artikel nemen we de belangrijkste redenen onder…
Kroatië staat bekend om zijn adembenemende kustlijn, historische steden en zonnig klimaat, en is daarmee een aantrekkelijke bestemming voor mensen die een tweede huis zoeken of permanent willen emigreren. Maar hoe idyllisch Kroatië ook klinkt, de vastgoedprijzen kunnen aanzienlijk variëren. Terwijl huizen in toeristische hotspots zoals Dubrovnik of Split al snel onbetaalbaar worden, zijn er…
Inleiding De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt wel, zei Mark Twain ooit. Wie zich verdiept in de politiek van de Klassieke Oudheid en die vergelijkt met het heden, ontdekt opvallende parallellen. In het bijzonder tussen de ondergang van de Romeinse Republiek en de democratische spanningen in het hedendaagse Amerika. De trilogie van Robert Harris…
De feiten: Sarkozy en de Libische miljoenen Het is bijna niet te bevatten: Nicolas Sarkozy, voormalig president van Frankrijk en het symbool van de Republiek, zou zijn verkiezingscampagne in 2007 hebben laten financieren door niemand minder dan Moammar Khadaffi, de wrede dictator van Libië. Een man die jarenlang terreur exporteerde naar Europa, politieke dissidenten liet…
Een persoonlijke zoektocht naar andere stemmen Sinds een jaar of twee heb ik een abonnement op Le Monde, de gerenommeerde Franse krant. De oorspronkelijke aanleiding was vrij praktisch: ik wilde mijn Franse leesvaardigheid verbeteren. Maar al snel merkte ik dat er iets veel fundamentelers gebeurde. Ik begon nieuws tot me te nemen vanuit een ander…
De geopolitieke wake-up call De wereldwijde machtsverhoudingen zijn aan het schuiven. De recente uitspraken vanuit de Verenigde Staten – waarin Europa werd opgeroepen om zelf zorg te dragen voor zijn eigen defensie – hebben in Brussel en in de Europese hoofdsteden voor opschudding gezorgd. De tijd dat Europa kon vertrouwen op de militaire bescherming van…
Het begon allemaal met een boek. Niet zomaar een boek, maar Witte Nachten van Dostojevski. Rode kaft, besteld door mijn broer bij de ECI, ergens in de jaren zeventig. Ik was een jaar of twaalf, dertien. Net oud genoeg om gefascineerd te raken door de melancholie van Petersburg, de zwaarmoedige romantiek van de held, en…
Zweden staat al ruim twee eeuwen bekend als een van de meest vreedzame landen ter wereld. Sinds de laatste oorlog waarin het betrokken was — de Zweeds-Noorse oorlog van 1814 — heeft het land geen directe gewapende conflicten gekend. Die langdurige neutraliteit werd een belangrijk onderdeel van de Zweedse identiteit. Toch leeft sinds enkele jaren…