Dit artikel maakt onderdeel uit van een reeks van 7 artikelen over het verkopen van een woning in Spanje. De andere artikelen in de reeks behandelen de volgende onderwerpen :

Huis in Spanje verkopen zonder makelaar?

Sommige mensen proberen hun Spaanse woning te verkopen zonder makelaar. Naderhand hoor je vaak dat dit een moeizaam proces is zonder garantie op succes. Als je zelf in Spanje woont, en veel vrije tijd hebt, kun je proberen om je woning zelf te verkopen. Het bespaart je in ieder geval de makelaarskosten die in Spanje vrij pittig kunnen zijn. De Spaanse Vereniging van Makelaars adviseert een tarief van 3%. Er zijn echter ook makelaars die 10% commissie in rekening brengen.

Als je besluit om de woning zelf te verkopen, dan is het wel raadzaam om een advocaat in te huren. Een advocaat is nodig voor het opstellen van de verkoopcontracten. Deze officiële documenten zijn bijvoorbeeld in het Spaans. Een advocaat kun je inhuren voor een vast bedrag van rond de 2500 euro. Advocaten werken echter ook op provisiebasis. Je moet rekening houden met een provisie van 1 tot 1.5% van de verkooprijs.

Huis via meerdere makelaars te koop aanbieden

Het is in Spanje gebruikelijk om je huis bij verschillende makelaars tegelijk te koop aan te bieden. Je kunt een makelaar exclusieve rechten geven op de verkoop van je woning. Dan krijg je wat korting op de makelaarskosten. Nadeel is wel dat je het risico loopt dat de woning minder snel verkocht wordt.

Een makelaar kent de lokale huizenmarkt. Hij kan adviseren tegen welke prijs jouw huis het beste in de markt kan worden gezet. Als je de woning bij meerdere makelaars te koop aanbiedt, dan krijg je een goed beeld van de marktwaarde. Iedere makelaar komt namelijk met zijn eigen schatting. Je krijgt zo een realistisch beeld van de huidige marktwaarde. Nu de huizenmarkt in Spanje is ingestort kan de waarde tegenvallen. Het is verstandig in ieder geval niet boven marktwaarde te gaan zitten. Makelaars zullen dan bijvoorbeeld minder moeite steken in de verkoop van je woning.

Als je snel van je huis af wilt kunt je natuurlijk ver onder de marktwaarde gaan zitten. Na het instorten van de Spaanse huizenmarkt zijn de prijzen echter al behoorlijk gekelderd. Een lage verkoopprijs is daarom geen garantie op succes.

Waarom je een advocaat moet inhuren bij de verkoop woning in Spanje

Een goede makelaar zal je gedurende het hele verkoopproces begeleiden. Hij doet de bezichtingen, onderhandelt over de verkoopprijs, geeft advies bij het opstellen van de contracten, is aanwezig bij de ondertekening van het koopcontract en regelt allerlei formaliteiten. Maar je kunt als verkoper overwegen om daarnaast ook nog een advocaat in te huren. Een advocaat is met name van belang bij het opstellen van de verkoopcontracten en dan met name bij het formuleren van de o zo belangrijke verkoopclausules.

Als je zowel een makelaar als een advocaat inhuurt dan controleren ze elkaar. Er zijn gevallen bekend waarbij een makelaar een onjuiste verkoopprijs doorgeeft aan de verkoper. Een woning staat bijvoorbeeld te koop voor 200.000 euro. De makelaar verkoopt de woning voor 175.000 euro en geeft een verkoopprijs door van 150.000 euro. Het verschil steekt hij in eigen zak. Dit soort praktijken kun je voorkomen met een advocaat.

Informatie over de rol van de advocaat tijdens het koopproces vind je hier Waarom een advocaat belangrijk is bij het kopen van een huis in Spanje. Inclusief een overzicht met nederlandstalige advocaten die werkzaam zijn in Spanje.

Hoe vind je een goede verkoopmakelaar?

Het beroep van makelaar is in Spanje niet beschermd. Iedereen kan zich makelaar noemen. Er zijn in Spanje 2 beroepsverenigingen die examens afnemen en die een gedragscode voorschrijven. Een makelaar die is aangesloten bij een van deze deze beroepsverenigingen staat geregistreerd in het Agente de la Propiedad Inmobiliaria (API) register of in het Gestor Intermediario en Promociones de Edificaciones (GIPE) register. Controleer vooraf of de makelaar is aangesloten bij één van deze beroepsverenigingen.

Het is ook verstandig om in je kennissenkring navraag te doen naar een goede makelaar. Maar let goed op. Mocht het mis gaan dan is het moeilijk om verhaal te halen. De meeste Spaanse makelaars zijn niet verzekerd tegen ‘bedrijfsongevallen’. Vraag daarom of de makelaar een schadeverzekering heeft.

Een aardige tips is om de makelaar in te huren die jou destijds het huis verkocht heeft. Voordeel hiervan is dat de makelaar de woning kent en misschien in zijn klantenkring mensen heeft die belangstelling hebben.

Maak duidelijke afspraken met de makelaar welke kosten hij in rekening mag brengen, wel of geen advertentiekosten bijvoorbeeld. Leg dit contractueel vast en laat dit contract controleren door een advocaat.

Makelaarskosten aftrekken van vermogenswinstbelasting

Vraag de makelaar altijd om een BTW factuur. Je kunt het bedrag, provisie èn BTW, aftrekken van de vermogenswinstbelasting.

Woning sleutels

Zorg dat alle makelaars een setje woning sleutels krijgen. Omdat je waarschijnlijk wat extra sleutels moet laten bijmaken, is het verstandig om alle sleutels vooraf even uit te proberen. Als de woning verkocht is moet je dit aan alle makelaars doorgeven en je moet ook de woning sleutels terugvragen. Nieuwe eigenaren zouden vreemd opkijken als er ineens een makelaar voor de deur zou staan met kandidaat-kopers. De nieuwe eigenaren kunnen natuurlijk ook voor de zekerheid alle sloten laten vervangen.  


Alles wat u moet weten over wonen en leven in Spanje
Onze uitgebreide gids is de perfecte metgezel als je overweegt om naar Spanje te verhuizen of daar al woont. Leer alles over het kopen van een huis, het beheersen van de Spaanse taal, het vinden van een baan, het ervaren van de cultuur en het ontdekken van toeristische attracties. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol te wonen en leven in Spanje. Lees nu verder om alles te ontdekken!