Je hebt de grote stap gezet, en een huis in het buitenland gekocht! Dit is heel spannend, niet alleen voor jou maar ook voor je huisdieren die mee mogen. Konijnen zijn stressgevoelige dieren, en de overgang van een reis naar het buitenland kan veel stress voor hen opleveren. Lees hier wat je kunt doen om de verplaatsing zo aangenaam mogelijk te maken voor je konijn.
Stress
Er zijn veel verschillende soorten konijnen, elk met hun eigen karaktereigenschappen. Zo is de grote Vlaamse reus rustig en zachtaardig, terwijl het dwergkonijn juist actief, nieuwsgierig en speels is. Wat ze echter allemaal met elkaar gemeen hebben is dat het van nature prooidieren zijn. Dit houdt in dat konijnen zeer gevoelig zijn voor stress, en het zoveel mogelijk vermijden daarvan is hét centrale thema bij de verplaatsing van dit dier. Bij zoiets omvangrijks als een reis naar het buitenland zal stress immers niet helemaal te vermijden zijn. Ook als je naar Frankrijk trekt voor de rust of je droomhuis gevonden hebt in de Toscaanse heuvels van Italië, zullen de stress van de voorbereidingen en de reis ernaartoe het konijn niet ontgaan. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om zoveel mogelijk rust te creëren.
Schuilplek
Een konijn dat zich op een onbekende plek bevindt zal zich het liefste willen verstoppen. Tijdens de reis kun je daarom het best een afgesloten, veilige plek maken. Bezit je bijvoorbeeld een tweede huis in Frankrijk of Spanje en ga je er regelmatig met de auto naartoe, maak er dan een gewoonte van om de reisbox van het dier af te schermen met een doek. Zo heeft het konijn het idee dat het verscholen kan blijven, en zal het bovendien zo min mogelijk van het hele vervoer merken. Het is echter heel belangrijk dat het konijn tegelijkertijd voldoende frisse lucht heeft gedurende de reis, dus scherm de reisbox niet dusdanig af dat er geen zuurstof naar binnen komt. Zorg er ook te allen tijde voor dat er water en voer voorhanden is.
Gezelschap
Toen je je konijn nam heb je je waarschijnlijk verdiept in het dier, en verschillende vragen gesteld als: hoe oud wordt een konijn? Welke voeding heeft het nodig? Wat komt er bij de verzorging kijken? Zo heb je vermoedelijk ook geleerd dat een konijn een groepsdier is dat soortgenoten nodig heeft. Oorspronkelijk komen konijnen uit graslanden en heidegebieden waar ze volgens een gebalanceerde hiërarchie leven. Het is daarom uiterst belangrijk dat je minimaal twee konijnen bij elkaar hebt tijdens de reis; voor een konijn alleen is de situatie nog stressvoller. Het maakt daarbij niet uit van welk ras de konijnen zijn, maar het is wel beter om een vrouwtje met een gecastreerd mannetje te paren. Twee vrouwtjes en twee mannetjes kunnen ook samen, maar alleen als ze samen opgegroeid zijn.
Acclimatiseren
Zijn jullie aangekomen op je bestemming, moeten zowel jij als konijn rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Voor een konijn betekent dit een rustig plekje met zo min mogelijk prikkels waar het tot rust kan komen. Verwen het konijn met lekkere verse groenten. Laat het, om te beginnen, af en toe op een beperkte oppervlakte rondsnuffelen. Pak het konijn daarbij niet op, maar laat het rustig z’n gang gaan. Je het dier daarbij stukje bij beetje steeds meer ruimte gunnen, zodat het langzaam maar zeker vertrouwen krijgt in de nieuwe omgeving. Geef het de tijd, dan zal het uiteindelijk op zijn gemakje rondhuppelen. Nu heb je je konijn zo goed mogelijk vervoerd, rust gegund en zich thuis laten voelen op het nieuwe plekje. Jullie kunnen samen van je huis in het buitenland genieten!