Ik woon sinds het jaar 2000 in een appartementencomplex in de binnenstad van Zwolle, een complex dat onderdeel is van het Aldo van Eyck-plan. Dit complex werd in 1975 gebouwd en ligt boven een parkeergarage met ongeveer 30 plekken. Ik ben eigenaar van een van deze parkeerplaatsen en voorzitter van de VvE die de parkeergarage beheert. De ontwikkelingen rondom het parkeerbeleid in de stad volg ik dan ook op de voet. Wat ik de afgelopen jaren heb zien gebeuren, verbaast me nog steeds: de prijs van een parkeerplaats in ons complex is geëxplodeerd.

🚗 De Gemeente Beperkt Parkeren in de Binnenstad

De gemeente Zwolle is, net als veel andere steden in Nederland, bezig met het terugdringen van autoverkeer in de binnenstad. De invoering van zero-emissiezones en het verminderen van het aantal parkeervergunningen zijn daar onderdeel van. In eerste instantie stelde de gemeente voor dat binnenstadbewoners hun parkeervergunning zouden kwijtraken als ze binnen 400 meter van hun woning een openbare parkeerplaats konden vinden buiten het centrum. Dit leidde tot veel protesten, vooral van oudere bewoners die minder mobiel zijn. Uiteindelijk werd de grens verlaagd naar 250 meter. Hierdoor behouden bewoners hun vergunning als ze verder dan 250 meter moeten lopen naar een parkeerplaats.

Voor mensen zoals ik, die een eigen parkeerplaats bezitten, heeft deze ontwikkeling een onverwacht effect: de vraag naar privéparkeerplaatsen groeit explosief. Aangezien de gemeente juridisch geen zeggenschap heeft over privébezit, zijn deze plekken immuun voor beleidswijzigingen. Hierdoor stijgen de verkoopprijzen enorm.

🏗 Van 4.000 Gulden naar 65.000 Euro: De Explosieve Prijsstijging

Toen ons appartementencomplex in 1975 werd opgeleverd, kon je een parkeerplaats kopen voor 4.000 gulden. Destijds leek dat veel geld, want parkeren in de binnenstad was nog gratis en ruim beschikbaar. Veel mensen zagen het nut er niet van in.

Toen ik in 2000 hier kwam wonen, had ik zelf geen auto. Ik wilde mijn parkeerplaats daarom verhuren en ontdekte dat een buurman zijn plek wilde verkopen. We besloten samen een flyer te maken en deze in de buurt te verspreiden onder bewoners en ondernemers. Internet was toen nog niet zo gangbaar voor dit soort zaken, dus ouderwets flyeren was de beste optie.

De lokale columnist Krabbelaar van De Peperbus pikte ons initiatief op. Hij schreef in zijn column dat een parkeerplaats in Amsterdam op dat moment werd verkocht voor 100.000 gulden. In Zwolle lagen de prijzen veel lager: een koopplaats kostte hier 25.000 gulden en huren kon voor slechts 75 gulden per maand. Een Amsterdammer zou zeggen: “Dat is een koopje!”

📈 2024-2025: Parkeerplaatsen als Belegging

Fast forward naar nu, 2025, en de situatie is drastisch veranderd. In de tweede helft van 2024 zijn in onze parkeergarage twee parkeerplaatsen verkocht voor 40.000 euro per stuk. Ik had zelf al eerder aangegeven dat ik mijn eigen parkeerplaats dit jaar of volgend jaar wil verkopen voor 60.000 euro. Maar wat schetst mijn verbazing? Sinds kort staat er een parkeerplaats in onze garage te koop op Funda voor maar liefst 65.000 euro! Dit heeft mij ertoe gebracht om mijn parkeerplaats ook te koop aan te bieden, voor 60.000 euro. Ik heb de parkeerplaats op zaterdag 8 maart verkocht. Er was veel belangstelling voor.

De vraag naar parkeerplaatsen is enorm toegenomen, en ik merk dit ook als voorzitter van de VvE. We krijgen regelmatig verzoeken binnen van mensen die een parkeerplaats willen kopen, verkopen, huren of verhuren.

🚦 Waarom Stijgen de Prijzen Zo Hard?

De sterke prijsstijgingen zijn direct te linken aan het gemeentelijke parkeerbeleid en de toenemende schaarste. Enkele factoren die bijdragen aan deze explosieve groei:

Gemeentelijke beperkingen – Door minder parkeervergunningen beschikbaar te stellen, dwingt de gemeente mensen om alternatieven te zoeken, zoals privéparkeerplaatsen.
Onzekerheid onder bewoners – Oudere en minder mobiele bewoners willen zekerheid en kopen liever een vaste plek dan afhankelijk te zijn van een openbare parkeerplek op afstand.
Investeringen en beleggingen – Mensen beginnen parkeerplaatsen te zien als een waardevaste investering, vergelijkbaar met vastgoed.
Toenemende parkeerdruk – Minder openbare parkeerplaatsen betekenen dat mensen bereid zijn steeds meer te betalen voor een gegarandeerde plek.

🔮 Wat Brengt de Toekomst?

Als deze trend doorzet, zou het me niet verbazen als de prijzen de komende jaren nog verder stijgen. In grote steden zoals Amsterdam en Utrecht zijn bedragen van 80.000 tot 100.000 euro voor een parkeerplaats al geen uitzondering meer. Zwolle volgt die trend, maar heeft nog een inhaalslag te maken.

Voor mij persoonlijk is het een interessant moment om mijn parkeerplaats te verkopen. De markt is gunstig en de prijzen blijven stijgen. Maar wat betekent dit voor de toekomst van parkeren in de binnenstad? Wordt een parkeerplaats een luxeproduct dat alleen voor de rijken toegankelijk is? Of zullen gemeentes uiteindelijk hun beleid moeten bijstellen om parkeren voor alle inwoners betaalbaar en toegankelijk te houden?

Eén ding is zeker: parkeren in de binnenstad wordt steeds schaarser, en schaarste drijft de prijs omhoog. Wat in 1975 nog een dure, onnodige investering leek, blijkt in 2025 een absolute goudmijn. 🚗💨