Als Nederlandse gepensioneerde die in het buitenland woont, heb ik te maken met zowel de Nederlandse Belastingdienst als de belastingdienst van mijn woonland. Omdat Nederland standaard loonbelasting inhoudt op mijn AOW en aanvullend pensioen, wil ik voorkomen dat ik dubbel belasting betaal: eenmaal in Nederland en nogmaals in mijn woonland.

Om vrijstelling van Nederlandse loonheffing aan te vragen of eerder ingehouden belasting terug te krijgen, moet ik aantonen dat ik fiscaal inwoner ben van mijn woonland. Dit doe ik met een woonplaatsverklaring.

Wat is een woonplaatsverklaring?

Een woonplaatsverklaring is een officieel document dat wordt afgegeven door de belastingdienst van mijn woonland. Hierin verklaart de buitenlandse belastingdienst dat ik daar fiscaal resident ben en dus onder de belastingregels van dat land val. Dit betekent dat ik:

  • Mijn wereldwijde inkomen in mijn woonland opgeef.
  • Mijn belastingen volgens de regels van mijn woonland betaal.
  • Niet meer belastingplichtig ben in Nederland voor mijn AOW en aanvullend pensioen (behalve in specifieke gevallen, zoals een overheidspensioen).

Waarom is een woonplaatsverklaring nodig?

Nederland heeft belastingverdragen met veel landen, waarin staat waar mijn inkomen belast wordt. Meestal betekent dit dat mijn pensioen en AOW in mijn woonland belast moeten worden, en niet in Nederland.

Om dit in de praktijk toe te passen, moet ik een Verzoek Vrijstelling of Teruggaaf van Nederlandse Loonheffing indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Maar zonder bewijs dat ik echt in het buitenland fiscaal inwoner ben, zal Nederland belasting blijven heffen. De woonplaatsverklaring is daarom verplicht om dit verzoek goedgekeurd te krijgen.

Hoe krijg ik een woonplaatsverklaring?

De procedure verschilt per land, maar over het algemeen moet ik:

  1. Contact opnemen met de belastingdienst van mijn woonland en vragen naar een officieel document dat mijn fiscale residentie bevestigt. Dit kan soms een standaardformulier zijn, of een schriftelijke verklaring.
  2. Het formulier van de Nederlandse Belastingdienst laten ondertekenen door de belastingdienst van mijn woonland. De Nederlandse Belastingdienst heeft hiervoor vaak een eigen document dat ingevuld en ondertekend moet worden.
  3. De verklaring opsturen naar de Nederlandse Belastingdienst samen met mijn aanvraag voor vrijstelling of teruggaaf van loonheffing.

Belangrijke aandachtspunten

  • De woonplaatsverklaring moet up-to-date zijn: Sommige landen geven deze verklaring maar één keer per jaar af, terwijl andere landen het per situatie verstrekken.
  • Zonder woonplaatsverklaring wordt mijn verzoek niet behandeld: Als ik geen verklaring kan overleggen, blijft Nederland gewoon loonheffing inhouden op mijn pensioen en AOW.
  • Niet elk pensioen komt in aanmerking voor vrijstelling: Als ik een overheidspensioen ontvang, zoals van het ABP, blijft Nederland daar vaak wél belasting over heffen.

Conclusie

De woonplaatsverklaring is een cruciaal document voor gepensioneerden in het buitenland die geen dubbele belasting willen betalen. Door dit document op tijd aan te vragen en in te dienen bij de Nederlandse Belastingdienst, kan ik voorkomen dat er onterecht belasting wordt ingehouden op mijn pensioen en AOW.

Wil ik mijn pensioen vrijstellen van Nederlandse belasting? Dan moet ik ervoor zorgen dat ik een geldige woonplaatsverklaring heb en deze samen met mijn aanvraag opstuur. Dit voorkomt onnodige inhoudingen en bespaart me tijd en moeite bij het terugvragen van te veel betaalde belasting.